Street Delivery Late Night horror Show. Unii doar au trecut pe strada Arthur Verona, s-au bucurat de spiritul tot mai viu al Bucureștiului, alții au rămas până seara târziu. La finalul unei zile în care berea s-a vândut pe stradă, sub arșița verii, a urmat un caft cu tânăr și organ de ordine cu bile în pistol.

Citind România Curată, înțeleg că un polițist local a vrut să legitimeze un tânăr, s-ar fi ales cu un picior în burtă (sau invers, după ce s-a ales cu un picior în burtă, a vrut să legitimeze posesorul piciorului), tânărul n-a vrut să se legitimeze, iar polițistul local a scos pistolul cu bile și l-a împușcat  lovit în cap. Oricum s-ar fi desfășurat cu adevărat această întâmplare, absurdul e total și arată încă o dată cât de adâncă e prăpastia dintre cetățean și autoritatea menită să îl protejeze.

Că era sau nu beat, exponentul tinerei generații nu a vrut să se legitimeze pentru că simpla prezență a polițistului îl enervează. De ce? Pentru că o sumă de întâmplări cu mici “tablagii”, povești cu șpăgi strecurate în talonul mașinii, istorii cu șefi corupți și câteva bastoane aplicate la un miting ecologist au sădit adânc în mintea tinerilor faptul că tipul în uniformă ar fi doar un cocalar cu grade. Nici măcar un șmecher, ci un banal cocalar în uniformă. Plus că trebuie adăugată și internaționala și obișnuita răzvrătire a tinerilor față cu autoritatea.
Nu e chiar așa. Sunt polițiști locali și polițiști locali. În plus, Poliția locala nu e Poliția națională. Cum nici Jandarmeria nu e Poliția, iar Poliția Rutieră nu se ocupă de ordinea publică.

Întâmplarea de ieri noapte nu e nici măcar desprinsă din filme, că vorba aia, am văzut că în filme se trage mai întâi în piciorul turbulentului. Aici avem un om care, sper, are o pregătire îndoielnică în ceea ce înseamnă gestionarea situațiilor coflictuale. Un individ care a avut norocul să găsească un job și care, în jobul găsit, s-a confruntat cu o situație pentru care era total nepregătit.

Problema cea mai mare este că această sinistră întâmplare nu va face altceva decât să mărească bulgărele de neîncredere și lipsă de respect față de cei care ar trebui să inspire siguranță prin simpla prezență. Bulgărele ăsta va lovi la prima manifestare de stradă în care va exista un schimb de replici între jandarm și tânărul ieșit la protest tocmai pentru că s-a săturat de potlogăriile celor asociați cu statul.

Încă trei tineri furioși care cred că doar ei pun planeta în mișcare și patru purtători de uniformă care cred că dacă au bile în pistol sunt mai tari și vitrinele de pe Magheru vor lua foc.

 

(LATER EDIT: după trecerea mai multor ore “împușcat în cap” a devenit “lovit cu arma în cap”; România Curată, care nu e neapărat un site de știri, a revenit asupra informațiilor.  Problema rămâne aceeași: tinerii vor fi mereu răzvrătiți și gata de “vitejii”, singurul lucru care poate fi îmbunătățit este pregătirea celor trimiși în stradă să asigure ordinea)

Comments are closed.