Am apreciat întotdeauna efortul de comunicare al susținătorilor Monicăi Macovei, chiar și atunci când mi-au invadat mailul personal. Mesaje multe și irelevante. În general, le șterg fără să le deschid pentru că oricât de spectaculos ar fi trecutul politic al doamnei Macovei, prezentul dânsei arată ca o vitrină veche sub al cărei geam prăfuit se ascund niște marote neinteresante.

La fel s-a întâmplat și cu mesajul trimis astazi de, mai nou, partidul doamnei Macovei. L-am șters. Ulterior, un prieten a publicat pe facebook una dintre cele “10 propuneri pentru o Medicină modernă”. Mi-am dat sema că greșesc necitind comunicatele acestui nou partid, platitudinile pot fi încă sforăitoare. Să scoatem comunicatul din “trash” și să studiem filozofia M10:

“În raport cu cadrul legal existent, considerăm că este complet imoral să cerem medicilor competența, abnegația și sacrificiul de sine pe care-l presupune profesia lor în schimbul unui salariu de mizerie.” Să înțeleg că deși instituția plicului nu trebuie tolerată, e imoral să fie eliminată?!

Trec peste paragraful gândit parcă pentru a nu supăra medicii și ajung la cele 10 propuneri ale M10: 1- bla bla, 2 – nu ne-am fi gândit, 3… 3! Poftim?!

Medicina trebuie considerată un serviciu, nu un drept. Serviciile au un preț, iar el trebuie plătit de beneficiar. Cei care plătesc mai mult trebuie să beneficieze de servicii mai bune. Nivelul la care medicina poate fi considerată un drept este subsumat principiului de drept la viață, iar acesta trebuie asigurat unitar și echitabil pentru toți și finanțat prin taxe. Orice alt nivel de serviciu trebuie să devină un serviciu asigurabil și finanțabil privat.

Să notăm că nivelul contribuțiilor de sănătate în România este printre cele mai joase din Europa (cca. 11% din salariul brut, față de 16% în Franța și Olanda și 18% în Germania). Iar 18% din salariul unui german e mult mai mult decât 11% din salariul unui român. Nu putem avea medicină ca în Germania cu finanțare ca în România, și oricine promite așa ceva minte. Acești 11% pot finanța un pachet minimal, nu o medicină la nivelul Germaniei, Olandei și Franței. Diferența între pachetul minimal și nivelul pe care și-l dorește fiecare poate fi acoperită liber și privat, în sistem mutualist.”

 

Să mai citim o dată… Medicina trebuie considerată un serviciu, nu un drept. Serviciile au un preț, iar el trebuie plătit de beneficiar. Cei care plătesc mai mult trebuie să beneficieze de servicii mai bune. Nivelul la care medicina poate fi considerată un drept este subsumat principiului de drept la viață, iar acesta trebuie asigurat unitar și echitabil pentru toți și finanțat prin taxe.”

Aha, carevasăzică oamenii pot fi egali, dar cât să nu moară. Dacă vine vorba de trăit, “cei care plătesc mai mult trebuie să beneficieze de servicii mai bune.” Jocurile foamei.

Electoratul doamnei Macovei cred că freamătă de plăcere. Da, fix tinerii ăia frumoși, cu idei sincere de dreapta, dar care nu își pot permite luxul de a plăti mai mult pentru a beneficia de servicii medicale mai bune.

Comments are closed.