Pe Calea Victoriei, față în față cu un bloc nou care găzduiește două simboluri ale consumerismului american – Starbucks și Citibank – o casă construită la 1870 a revenit la viață, însuflețită de pasiunea unui tânăr pentru obiecte de artă și interioare frumoase. Vreme de 6 luni, casa de la numărul 210 a trecut printr-un laborios proces de renovare și redecorare, devenind astăzi Victorian Rose – un magazin cu obiecte de artă și decorațiuni de lux.

victorian_rose_antique_store_bucharest (14)

Știi că este un magazin în momentul în care pe un colț de birou zărești câteva pos-uri, altfel pare un spațiu la granița dintre muzeu și platou de filmare. Ai senzația că Jay Gatsby și oaspeții săi tocmai au ieșit să vadă un nou foc de artificii. Dar nu e Long Island, e fost pod al Mogoșoaiei, iar înăuntru îl veți găsi pe Liviu Baciu, 30 de ani, un tânăr care după ani de muncă pentru galerii de artă, a hotărât să riște tot și să pornească propria afacere.

victorian_rose_antique_store_bucharest (10)

Au urmat luni de efort neîntrerupt, bani îngropați în ziduri scorojite, acum acoperite cu tapet de mătase, nopți nedormite din cauza furnizorilor care își așteptau plata, senzația că muncești fără rezultat și că visul e tot mai departe de realitate. Apoi lucrurile au început să prindă contur și au devenit din ce în ce mai clare, până în ziua în care ultimul tacâm de argint a fost așezat la locul lui, pe o masă care își așteaptă oaspeții sub sclipirea unui candelabru de cristal.

victorian_rose_antique_store_bucharest (12)

Dincolo de obiectele care satisfac nevoia de lux a micului burghez, covoare de Buhara, cristaluri Baccarat sau mofturi moderne precum șemineul ale cărui flăcări sunt doar abur, micile capricii ale colecționarilor își au și ele prețul lor în această casă. 5000 de euro costă o hartă realizată în anul 1673, la Paris, în atelierul gravorului Hubert Jaillot, pentru Delfinul Franței, viitorul rege Ludovic al XV-lea.

victorian_rose_antique_store_bucharest (4)victorian_rose_antique_store_bucharest (3)victorian_rose_antique_store_bucharest (1)victorian_rose_antique_store_bucharest (22)victorian_rose_antique_store_bucharest (25)victorian_rose_antique_store_bucharest (16)victorian_rose_antique_store_bucharest (24)victorian_rose_antique_store_bucharest (19)victorian_rose_antique_store_bucharest (15)victorian_rose_antique_store_bucharest (17)victorian_rose_antique_store_bucharest (3)victorian_rose_antique_store_bucharest (7)victorian_rose_antique_store_bucharest (26)victorian_rose_antique_store_bucharest (13)victorian_rose_antique_store_bucharest (2)victorian_rose_bucharest_antique_shop0351victorian_rose_antique_store_bucharest (18)

 

Comments are closed.